Du er her

Et nytt perspektiv

  • På besøk på Kiggongoni barnehjem 
  • Et hus i Kibera 
  • Barn i Kibera 
  • Slik ser det ut i en slum 
  • Kibera 
  • En gutt i Kibera 
  • Tamara sammen med noen av barna på Napatsaaheimen 
  • Håvard sammen med en masai 
Publisert: 15.05.2014

Dagen før juleferien fikk vi vite at vi var de heldige som skulle reise til Kenya og Tanzania sammen med Norsk Nødhjelp. Tankene var mange, men vi var begge enige i at det var vanskelig å forestille seg hva vi kom til å få oppleve bare noen uker senere.

Reisens første mål var Kenya, og etter en lang reise gjennom flere kontinenter landet vi endelig på flyplassen i Nairobi. Her ble vi senere hentet og tatt med til Napastaaheimen guttehjem. På guttehjemmet ble vi møtt av 80 nydelige gutter som stolt viste oss rundt på det store området. På Napastaaheimen ble vi fort tatt inn i varmen, og etter kun én dag følte vi oss som hjemme. Vi ble tatt godt vare på, og guttene var både nysgjerrige på hva vi hadde å fortelle, samtidig som de likte å fortelle oss om deres egen hverdag på hjemmet.
For oss var det godt å se at Napastaaheimen ikke bare er en institusjon for foreldreløse barn, men et kjært hjem. De tar med seg skolekamerater, de leker, synger og danser. De har også faste tradisjoner og guttene har en unik evne til å passe på hverandre.

Florence og James, guttenes «tante og onkel» tok oss også med til slummen i Nairobi – Kibera. Det er noe vi aldri kommer til å glemme. 1 million mennesker i en av Afrikas største slummer, som til tross for deres vanskelige hverdag, prøvde å finne nye løsninger på problemene som stadig dukker opp. Søppel og avfall ble omdannet til biogass, klinikker som tok imot HIV-smittede og gravide kvinner, og lettere tilgang til sanitær var bare noen av lyspunktene vi så i Kibera.

Etter tre dager i Kenya gikk turen videre til Arusha i Tanzania. Her var programmet for den neste uken å reise rundt for å besøke diverse mikrofinansgrupper. Disse har fått støtte av organisasjonen Acist, som er en av Norsk Nødhjelps største samarbeidspartnere. Pengene Norsk Nødhjelp gir til Acist er de midlene Horten VGS samler inn på hver NN-dag, og vi var stolte over å være skolens ambassadører da vi fikk se hvor vellykkede prosjektene viste seg å være. Prosjektene var svært forskjellige, og vi besøkte alt fra frisørsalonger til store nabolag som hadde gått sammen i å lage en felles gård. Det var inspirerende å se hvor lite som skulle til for å endre hverdagen til noen andre. Vi besøkte også det flotte barnehjemmet Samaritan Village, som Norsk Nødhjelp støtter fast.

Under oppholdet i Tanzania fikk vi også et innblikk i kultur og dyreliv. Vi var på safari i NgoroNgoro-krateret, og vi besøkte en Masailandsby. Etter en uke i Tanzania gikk turen tilbake til Kenya, og vi ble gjenforent med Napastaaheimens herlige gutter og fantastiske personell. Vi følte på mange måter at vi hadde kommet hjem igjen, selv om det bare var noen få dager før hjemreise.

Reisen har vært en opplevelse for livet. Vi kom hjem med mange inntrykk og et nytt perspektiv på hverdagen i Norge. Vi vil gjerne takke Norsk Nødhjelp som ga oss muligheten til å oppleve en ny kultur, få nye venner og skape minner for livet.
HÅVARD KONGSTEIN OG TAMARA RIZI